MIM en Home-Start

gesluierde vrouw met baby en kind

Stel je deze situatie eens voor: Een migranten gezin dat naar Nederland is gekomen en waarvan de baby veel huilt. De moeder voelt zich eenzaam en alleen en heeft regelmatig periodes waarbij ze zich somber voelt.

Op het consultatiebureau komt dit ter sprake en ze geeft aan dat ze behoefte heeft aan iemand die haar wegwijs maakt in het leven met een baby in Nederland en die haar kan helpen met haar vragen bij het opvoeden.

‘Dit is een situatie waar Home-Start goed raad mee weet. Bij Home-Start bieden ervaren en getrainde vrijwilligers ouders een steun in de rug en een luisterend oor bij alledaagse en lichte opvoedvragen en helpen hen zoeken naar eigen oplossingen hiervoor’. Henriëtte Bax, coördinator bij Home-Start vertelt verder: ‘In dit geval heeft er een mooie match plaatsgevonden waarbij de vrijwilliger eens in de 2 weken een ochtend langskwam. Nadat de moeder had verteld, tijdens een kopje koffie, wat haar zoal bezig gehouden had de afgelopen tijd, gingen ze er ook vaak samen op uit. Zo werden de kinderboerderij en de bibliotheek in de buurt regelmatig bezocht en dat is met z’n tweeën toch een stuk gezelliger dan alleen. De moeder keek altijd enorm uit naar de komst van de vrijwilliger en fleurde daar echt van op. Ze kreeg bijvoorbeeld ook hulp bij het zoeken naar een passende peuterspeelzaal. De taalbarrière was soms wat lastig maar met Google translate kwamen ze een heel eind. De vrijwilliger nam geregeld ook haar eigen kindje mee. Het mooie hieraan was dat dit vaak een waardevolle cultuuruitwisseling gaf tussen de moeder en vrijwilliger op het gebied van opvoeden en hoe je dus op diverse manieren met kinderen kunt omgaan. Al met al is er een erg leuke vriendschapsrelatie uit voortgekomen’.

Henriëtte is tevens coördinator bij MIM (Moeders Informeren Moeders). Hierover vertelt ze het volgende: ‘Een andere situatie is een moeder die haar eerste kindje kreeg. Ze wilde het zo goed doen en googelde zich suf waardoor ze, overvoerd door informatie, door de bomen het bos niet meer zag. Ze bleek uiteindelijk behoefte te hebben aan iemand om tegenaan te kunnen praten in deze voor haar nieuwe situatie. Iemand die met haar meedacht en haar hielp zoeken naar eigen oplossingen voor de vragen die ze had. Iemand die haar ook bevestigde dat ze het juist goed deed als moeder. Dit was precies wat deze moeder nodig had, het genieten van haar baby lukte haar steeds beter waardoor zij het moederschap ook meer ging waarderen. Ook bij MIM komt de hulp niet van een professionele hulpverlener, maar van een ervaren moeder. Een vrijwilliger, die weet wat het is om moeder te zijn en die net als zij begrijpt dat het niet altijd vanzelf gaat. Er wordt goed gekeken welke vrijwilliger past bij de moeder wat betreft persoonlijkheid, achtergrond en de vragen die er zijn’.

Moeders worden bij MIM en Home-Start zich vaak bewust dat ze toch meer in zich hebben, meer kunnen dan ze verwacht hadden en stukje bij beetje durven ze hier steeds meer op te vertrouwen. Ze ervaren dat ze zichzelf kunnen zijn doordat er zonder oordeel naar hen geluisterd wordt door iemand die ook ervaring heeft met moeder zijn. De herkenning wordt als heel prettig ervaren; voelen dat je niet de enige bent die tegen bepaalde opvoedvragen aanloopt. Horen dat de lastige dingen overgaan. Bevestiging krijgen dat je écht geen slechte moeder bent als je het even niet meer weet. De vrijwilliger luistert naar de behoeften van de moeder zodat duidelijk wordt waar de moeder echt mee zit. Door mee te kijken en te benoemen wat er allemaal wél goed gaat, vergroot ze het zelfvertrouwen.

Henriëtte: Weet je wat mij blij maakt? Dat we vaak terug horen van moeders en gezinnen die ondersteund zijn door een vrijwilliger: ‘Dit maakte voor mij écht een verschil in mijn leven’. Daar doen we het voor! ‘

 

MIM en Home-Start zijn er voor ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Bij MIM voor startende ouders in de nieuwe wereld die ouderschap heet.

bij Home-Start voor gezinnen met minimaal één kind onder de 7 jaar.

Wil je meer informatie over MIM of Home-Start? Of zou je je willen aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Malkander, u kunt bellen 0318- 20 80 80 of mailen naar info@malkander-ede.nl.