Dit doet het CJG, Stiefouders

Gezin op de bank

"Het zijn tenslotte niet mijn kinderen, ik ben niet de echte moeder"

'Ik vond het eerst best lastig om contact op te nemen met het CJG. Misschien zouden ze mijn vraag wel heel raar vinden, en ik was bang dat ze mijn manier van opvoeden slecht zouden vinden. Nu ben ik echter heel blij dat ik het toch heb gedaan! Ik heb antwoord gevonden op mijn vragen en voel me zekerder over mijn moederrol’.

Aan het woord is Elsa. Zij vormt een samengesteld gezin met Harm-Jan. Samen hebben ze 4 kinderen onder de 8 jaar, waarvan één dochter en een zoon van Elsa en 2 dochters van Harm-Jan.

Elsa was in het begin van haar relatie met Harm-Jan erg onzeker of zij de kinderen van Harm-Jan wel zou mogen aanspreken op hun gedrag, wanneer zij het ergens niet mee eens was. Elsa: ‘Het zijn tenslotte niet míjn kinderen, ik ben niet de échte moeder’.

En zo waren er nog een aantal vragen waar Elsa veel over piekerde. Ze besprak het wel met Harm-Jan en wat vriendinnen, maar: ‘Voor mijn gevoel zijn zij zelf te veel betrokken. Ik had behoefte aan een gesprek met iemand die objectief naar de situatie kon kijken’, aldus Elsa.

Wat volgde was een drietal gesprekken, waarin uitgebreid werd stilgestaan bij de vragen van Elsa. Er werd geen pasklaar antwoord gegeven, maar er werd juist ingezoomd op dat wat Elsa zelf belangrijk vindt. ‘Doordat er gerichte vragen aan mij werden gesteld, werd ik uitgenodigd om goed na te denken over wat ik zelf nou eigenlijk vind. Daarbij maakt het helemaal niet uit wat een ander vindt, het gaat erom dat ík (en uiteraard mijn partner) me er goed bij voel. Ik heb naar aanleiding van de gesprekken meer duidelijkheid voor mezelf gekregen. Ik voel me nu zelfverzekerd in de opvoeding van álle kinderen en ben blij dat ik deze stap heb gezet!’

Meer lezen? Bekijk alle interviews